Flyball vad är det?

Flyball uppfanns i Kalifornien i slutet av 70-talet och under 80-talet vann sporten popularitet framförallt bland agility utövare. Till en början fungerade flyball endast som pausinslag mellan agilityklasern, men snart formades en egen sport fram. Den första klubben bildades, nämligen North American Flyball Association.

Flyball är en fartfylld lagsport, varje lag består av fyra ekipage med två reserver i varje lag.

Varje hund ska i tur och ordning springa en bana på ca 25 meter med fyra hopphinder, i slutet av banan finns en låda som innehåller en boll, där ska hunden trycka på en platta som gör att bollen flyger upp i luften.

Hunden ska då fånga bollen, helst i luften och hoppa tillbaka över de fyra hinderna.

Hopphindren höjd bestäms utifrån den minsta hundens mankhöjd som deltar i laget, därför kan det vara en fördel om det finns en liten hund i laget. Bollen är ofta en tennisboll, ibland en squashboll för att passa små hundar.

Hunden måste göra hela loppet självständigt, om föraren passerar startlinjen måste hunden göra om loppet.

I flyball kan hunden inte få felpoäng, om hunden gör något fel så får den utföra banan en gång till som sista hund i laget, vilket givetvis ger mycket längre tid.

Tävla

Det finns inga svenska regler för flyball. De svenska klubbarna försöker dock i viss mån att följa de amerikanska reglerna. Officiella tävlingar arrangeras dock aldrig i Sverige.

På tävling kallas varje runda, då alla hundar springer varsin gång, för ett heat. Vanligtvis tävlar man i en form av knock-out system. Två lag tävlar mot varandra och det vinnande laget får gå vidare lag som tidigare också vunnit. En sådan omgång mellan två lag går vanligen till så att det lag som är bäst av tre eller fem heat vinner.

Denna sida uppdaterades senast 17 decemberi 2006