Rallylydnad - Välkommen


Rallylydnad – samarbete och glädje med din hund
 

KORT HISTORIK
Rallylydnad föddes i USA och upphovsmannen till denna hundsport är Charles L. Kramer, även kallad Bud Kramer. Bud och hans fru Vel var de som startade agilityn i slutet av åttiotalet och de var de första officiella agiltydomarna i USA. Bud oroades av tendensen att agilityn fick nya utövare med stormsteg medan den traditionella lydnaden förlorade mark och därifrån skapades 1998 konceptet rallylydnad som första gången publicerades i 2000 februarinumret av Front and Finish. Meningen med rallylydnaden var att ge ett mer attraktivt alternativ till att träna vanlig lydnad men på ett roligare sätt. Rallylydnaden växer sedan stadigt som hundsport. Under våren blir rallylydnad antagen som officiell tävlingsgren av Amerikanska Kennelklubben. Under 2005 hittar även rallylydnaden till Sverige.
1 juli 2011 blir rallylydnaden officiell tävlingsgren i Sverige. Det tävlas i 4 klasser Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avanceradklass och Mästarklass

RALLYLYDNADSBANA
Rallylydnad är en sport där hund och förare går en bana med övningar utmärkta på skyltar. Det är som en blandning mellan agility och lydnad! En bana för rallylydnad skall vara minst 15 x 20 meter , men en yta på 15 x 24 meter rekommenderas. En banskiss skall finnas vid banområdet. Banvandring sker under minst 15 minuter. Domaren ska inledningsvis presentera banan genom att leda banvandringen.