Kurser 2022

Vad kul att just du tittar förbi här på vår kurssida.

SENASTE NYTT / INFO KURSER
Vår kursverksamhet bedrivs till största delen mellan mars-oktober. Planeringen av vårens kurser kommer dra igång i februari 2023, fram tills dess har vi inte möjlighet att svara på frågor som rör vårens kurser eftersom de helt enkelt inte är planerad än. Vi kommer ut med information här på sidan så fort vi har nyheter på gång.

Håll koll här på hemsidan med jämna mellanrum om vi i höst / vinter hittar på andra aktivteter som passar årstiden. Vi lägger även ut på YBK:s Facebook sida, så gilla oss där så du får notiser från oss.

INFO OM YBK
YBK drivs av ideella krafter och det är duktiga erfarna medlemmar som genom åren har utbildat sig till instruktörer via SBK och på sin fritid håller kurser. Just nu är det en liten skara instruktör vi på YBK har och det varierar år från år och säsong till säsong vilka instruktörer som är tillgängliga och har möjlighet att hålla kurs. Klubbens verksamhet i övrigt drivs ideellt i allt från kursadministration, styrelsearbete, underhåll av stuga/träningsplaner mm

BRA ATT VETA INFO

* YBK samarbetar med Studiefrämjandet som administrerar mycket kring våra kurser
Anmälan till kurser sker via denna sida där vi lägger ut en anmälningslänk. Ingen anmälan via mail el telefon. * våra träningsplaner är utomhus, således hålls även våra kurser utomhus.

* Medlemskap tecknas EFTER att du fått en bekräftad plats på en kurs.

* Antalet lediga platser till en kurs uppdateras här på sidan ca 1 gng i veckan. Studiefrämjandet
  är öppet kontorstid vardagar, därför sker inga uppdateringa på antalet platser på deras sida under tex helger. Vi gör vårt bästa för att uppdatera så regelbundet det går.

* OBS håll reglebundet koll på din emails skräppost så du inte missar infomail från oss om du gjort en anmälan eller intresseanmälan. Det händer tyvärr att mailprogram skickar våra mail till skräpposten

Sidan uppdaterad 2022-11-15

HÖSTENS KURSER
Kurs Kurspris Kursdatum Tid Instruktör Antal tillfälle Antal deltagare Övrigt
Aktiveringskurs Anmäl här
550 kr + medlemskap   19/11  26/11 3/12    12-13:30 Eva Hall 3 6

Rallylydnad/Hoopers Freestyle/Trix. För hundar från 10 mån. Bra om hunden kan jobba lös i övningar. Kursen är utomhus.

Hoopers - grund
Anmäl här
730 kr + medlemskap   12/11  19/11  26/11 3/12    10-11:30
Eva Hall 4 6 För hundar från 10 mån. Bra om hunden kan jobba lös i övningar. Kursen är utomhus.
Valpkurs
Pågående
1070 kr + medlemskap 7/10 14/10 21/10 4/11 11/11 18/11       10.00 – 11.30 Jessica Olofsson 6 6-8 Valpen skall vara minst 12 veckor och högst 6 månader
Kursen är utomhus
Vardagslydnad
Pågående
1070 kr + medlemskap 7/10 14/10 21/10 4/11 11/11 18/11    12:00 - 13:30 Jessica Olofsson 6 6-8 För hundar från 6 mån.
Kursen är utomhus  
 


Kursbeskrivningar

Generella krav:

Hunden skall vara id-märkt med tatuering eller microchips.
Hund skall vara vaccinerad mot valpsjuka.

Anmälan till kurser skall vara studiefrämjandet tillhanda senast en månad innan kursstart. Anmälningsavgiften skall vara inbetald senast 14 dagar före kursstart till Ystads Brukshundklubb.

Valpkurs:
Vi söker dig som är nybliven valpägare och som vill lära dig mer om valpar. Valpen skall vara minst 12 veckor och högst 6 månader.

Syfte: Att du som nybliven valpägare får grundläggande kunskaper i att uppfostra och träna valpen på ett riktigt sätt så denne blir en harmonisk välanpassad individ. Att du som hundägare får kunskaper om valpens rätta skötsel och de ansvarsbestämmelser som åligger hundägaren, samt att förebygga att oönskat beteende inte uppstår som kan leda till problem.

Innehåll: Låta valpen träffa andra valpar under ordnade former samt främmande människor. Arbeta med relationen mellan hund och människa. Lära hur vi kommunicerar (talar) med hunden. Hur vi lär hunden, hur vi aktiverar och sköter hunden, vardagslydnad samt att lära valpen att komma på inkallning.

Unghundskurs:

Vänder sig till dig som inte gått valpkurs eller vill ytterligare en gång fördjupa dig i unghunden. Hunden skall vara mellan 6 månader och ett år.

Syfte: Att skapa en god kontakt och ett bra ledarskap samt en god grund för hundens vardagslydnad. Lära hunden hur det lönar sig att vara uppmärksam på föraren och grunderna i god hundhållning.
 
Innehåll: Gå igenom hur vi tränar hund i kontakt, olika belöningssystem,  hur vi lär hunden följa föraren, inkallning, sitt, avslappningsövningar samt vardagslydnad. Varje förare och hund kommer att arbeta utifrån sina egna målsättningar.


Vardagslydnadskurs:

Vardagslydnad är en kurs som vänder sig till dig och din hund som är över 6 månader. Vi ser gärna att du gått kurs tidigare med din hund men det är inget krav.

Syftet med kursen är att ge dig förutsättningar att skapa en bra relation med din hund och utveckla ett bra ledarskap. En bra kontakt mellan hund och förare, ger en uppmärksam hund och förutsättningar för en bra vardagslydnad. 

På kursen går vi igenom kontaktövningar och belöningssystem. Vi tränar bland annat inkallning, sitta/sitta kvar, ligga/ligga kvar, gå fint i koppel – allt för att du och din hund ska utveckla en trivsam tillvaro tillsammans.


Agility nybörjarkurs:

Denna kurs vänder sig till dig som vill lära dig och hunden agility på ett fartfyllt och roligt sätt. Du bör ha gått någon kurs tidigare (t ex unghunds- eller allmänlydnadskurs) och ska ha bra inkallning på din hund då vi jobbar med hundarna lösa och med störning. Det är fördelaktigt om ni har en grund för inkallning, kvarstannande och förarfokus då detta är något som blir en del av de agilityövningar som förekommer under kursens gång. Vi jobbar enbart med belöningsbaserad träning och positiva förstärkningar.

Hunden ska också ha fyllt ett år och  kunna jobba lös med andra hundar som störning i närheten. 

Syfte: att ge er grunderna för ett roligt samarbete i agility.

Innehåll: kursen innehåller mest praktik men även en del teori för förståelse av övningar och träningssätt.

Agility fortsättningskurs:

Detta är en kurs för er som har gått nybörjarkursen.

Syfte: här är det tänkt att vi ska jobba vidare med det vi har lärt oss så att hundarna får bättre hindersäkerhet och förarna bättre handling.

Innehåll: vi varvar olika övningar för att fördjupa samarbetet mellan hund och förare, jobbar mer med handling och att få hundarna att jobba självständigt.
Rallylydnad:

Rallylydnad är en ganska ny tränings-och tävlingsform. Det finns fyra klasser i rallylydnad – nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad- och mästarklass, där svårighetsgraden ökar för varje klass. Du och din hund lär er olika lydnadsmoment under lite friare former än vanlig lydnad. I varje klass finns ett antal skyltar som talar om vad de olika momenten innebär och hur de ska utföras. Du har hunden i koppel i nybörjarkursen. I fortsättningskursen är hunden okopplad.

För att gå nybörjarkurs i rallylydnad måste du kunna jobba med din hund på vänster sida. Hunden ska kunna sitta och ligga. 
För att gå rallylydnad fortsättning måste du kunna nybörjarskyltarna. Din hund ska kunna fungera lös med andra hundar runt omkring.En rolig aktivitet för hundar i olika åldrar!

Hoopers är en ny typ av aktivering utan hinder och hopp som bygger på teamwork på avstånd.
Hunden ska springa genom bågar, runda tunnor och staket och springa genom korta tunnlar. 
Det är skonsamt för hunden då det inte får förekomma skarpa svängar utan banorna ska innehålla mjuka runda böjar. En positiv, rolig men skonsam utmaning för både dig och hunden!

Kurser kan ges på olika nivåer. Nivå, ålder på hund samt andra förkunskaper anges i samband med
kursanmälan.

Vi har även träningsgrupper i SPÅR, SÖK, RALYLYDNAD och AGILITY
Gäller medlemmar i Ystads BK, intresseanmälan sker hos respektive grupp för vidare information.

Information om medlemskap i Ystads Brukshundklubb hittar du under Medlem