Kurser 2020

Vad kul att just du tittar förbi här på vår kurssida!

Kurssäsongen 2020 på YBK är slut och vi kommer inte hålla fler kurser detta år.

Nu kommer våra instruktörer och medhjälpare få välbehövlig vila och ladda batterierna inför säsongen 2021. Planeringen inför våren kommer dra igång under januari – februari. Under februari kommer det läggas ut info här på kurssidan om hur du kan intresseanmäla till våra kurser. Vi kommer lägga ut en länk till ett formulär, håll utkik här på sidan.

Våra kurser brukar vanligtvis dra igång under mars-april. Då vi har våra kurser utomhus så får vi anpassa oss efter vilken typ av vinter vi får och hur ev. snömängden ser ut.

Situationen med Corona / Covid 19 kommer vi följa de kommande månaderna och beroende på riktlinjer från FHM / SBK / SKK kan det komma att påverka vår kursverksamhet.

BRA ATT VETA INFO
YBK samarbetar med Studiefrämjandet som administrerar mycket kring våra kurser.
Anmälan till kurser sker via denna sida, där vi lägger ut en anmälningslänk. Ingen anmälan via mail eller telefon.
Sidan uppdateras efterhand som en kurs blir klar.

Sidan uppdaterad 2020-11-08


VÅRENS KURSER
Kurs Kurspris Kursdatum Tid Instruktör Antal tillfälle Antal deltagare Övrigt
 


Kursbeskrivningar

Generella krav:

Hunden skall vara id-märkt med tatuering eller microchips.
Hund skall vara vaccinerad mot valpsjuka.

Anmälan till kurser skall vara studiefrämjandet tillhanda senast en månad innan kursstart. Anmälningsavgiften skall vara inbetald senast 14 dagar före kursstart till Ystads Brukshundklubb.

Valpkurs:
Vi söker dig som är nybliven valpägare och som vill lära dig mer om valpar. Valpen skall vara minst 12 veckor och högst 6 månader.

Syfte: Att du som nybliven valpägare får grundläggande kunskaper i att uppfostra och träna valpen på ett riktigt sätt så denne blir en harmonisk välanpassad individ. Att du som hundägare får kunskaper om valpens rätta skötsel och de ansvarsbestämmelser som åligger hundägaren, samt att förebygga att oönskat beteende inte uppstår som kan leda till problem.

Innehåll: Låta valpen träffa andra valpar under ordnade former samt främmande människor. Arbeta med relationen mellan hund och människa. Lära hur vi kommunicerar (talar) med hunden. Hur vi lär hunden, hur vi aktiverar och sköter hunden, vardagslydnad samt att lära valpen att komma på inkallning.

Unghundskurs:

Vänder sig till dig som inte gått valpkurs eller vill ytterligare en gång fördjupa dig i unghunden. Hunden skall vara mellan 6 månader och ett år.

Syfte: Att skapa en god kontakt och ett bra ledarskap samt en god grund för hundens vardagslydnad. Lära hunden hur det lönar sig att vara uppmärksam på föraren och grunderna i god hundhållning.
 
Innehåll: Gå igenom hur vi tränar hund i kontakt, olika belöningssystem,  hur vi lär hunden följa föraren, inkallning, sitt, avslappningsövningar samt vardagslydnad. Varje förare och hund kommer att arbeta utifrån sina egna målsättningar.


Vardagslydnadskurs:

Vardagslydnad är en kurs som vänder sig till dig och din hund som är över 6 månader. Vi ser gärna att du gått kurs tidigare med din hund men det är inget krav.

Syftet med kursen är att ge dig förutsättningar att skapa en bra relation med din hund och utveckla ett bra ledarskap. En bra kontakt mellan hund och förare, ger en uppmärksam hund och förutsättningar för en bra vardagslydnad. 

På kursen går vi igenom kontaktövningar och belöningssystem. Vi tränar bland annat inkallning, sitta/sitta kvar, ligga/ligga kvar, gå fint i koppel – allt för att du och din hund ska utveckla en trivsam tillvaro tillsammans.


Allmänlydnadskurs:

Vänder sig till dig som i första hand gått valpkurs och/eller unghundskurs samt till dig som vill lära dig mer om din hund i allmänhet. Hunden bör vara över ett år gammal.

Syfte: Fördjupa kunskaperna i god hundhållning. Lära hunden gå fint i koppel. Komma på inkallning, kunna sitta och ligga kvar, möta andra hundar på nära håll samt kunna avbryta fel beteende.

Innehåll: Med SBKs ”allmänlydnads pass” som tillgång arbetar vi med inlärning av hund som är jämförbara med andra brukshundklubbar. Momenten är kvarsittande, sitta tyst i bilen, gå fint vid sidan, visitation, inkallning, liggkommando, störningsträning samt i övrigt anpassat enligt kursdeltagarnas gemensamma önskemål.


Tävlingslydnad, bruks:

Vänder sig till dig som gått kurser tidigare och som vill tävla med hunden, arbeta med hunden i spår, sök eller som tjänstehund. Du skall kunna arbeta med lös hund.

Syfte: Att lära hunden arbeta mot fastställda mål i lydnadsmomenten så att hunden får en god grund att stå på i syfte att kunna tävla i bruksgrenarna.

Innehåll: Huvudvikten läggs vid de av SBK fastställda momenten som finns i appellklass till elitklass.

Kursen är beroende på om det finns tillräckligt intresse.


Denna kurs vänder sig till tävlingsekipage.

Tävlingslydnad, lydnad:

Vänder sig till dig som gått kurser eller tävlat tidigare och som har avsikt att tävla i Lydnad.
Du skall kunna arbeta med lös hund 

Syfte: Huvudvikten läggs vid de av SBK fastställda momenten i startklass och lydnadsklass 3.

8 till 10 deltagare i gruppen.Kursen är beroende på om det finns tillräckligt intresse.


Denna kurs vänder sig till tävlingsekipage.

GRUNDKURS I NOSEWORK/SPECIALSÖK

Kursen är riktad till dig som är nyfiken på nosarbete och utveckla din hunds intresse för sökarbete.
Nosework passar alla hundar oavsett ras, storlek, temperament eller grad av arbetslust. Kursen passar också alla förare, då du som förare inte behöver kunna röra dig långa sträckor och inte heller med snabba förflyttningar. Nosework bygger på hundens självständighet i nosarbetet och samspelet mellan hund och förare och någon avancerad lydnadsträning behövs därför inte.

Nosework innebär sökövningar som man kan göra både inom- och utomhus. I princip kan man lära hunden att söka efter vilken doft som helst, men i kursen kommer vi att använda oss av eukalyptus, som är en av, och den första doften i nosework. Hunden tränas att känna igen doften och vi kommer även att gå igenom tävlingsregler för de som är intresserade av de olika momenten i tävlingsgrenen. Nosework är officiell tävlingsgren från och med 1 januari 2017.


Agility nybörjarkurs:

Denna kurs vänder sig till dig som vill lära dig och hunden agility på ett fartfyllt och roligt sätt. Du bör ha gått någon kurs tidigare (t ex unghunds- eller allmänlydnadskurs) och ska ha bra inkallning på din hund då vi jobbar med hundarna lösa och med störning. Det är fördelaktigt om ni har en grund för inkallning, kvarstannande och förarfokus då detta är något som blir en del av de agilityövningar som förekommer under kursens gång. Vi jobbar enbart med belöningsbaserad träning och positiva förstärkningar.

Hunden ska också ha fyllt ett år och  kunna jobba lös med andra hundar som störning i närheten. 

Syfte: att ge er grunderna för ett roligt samarbete i agility.

Innehåll: kursen innehåller mest praktik men även en del teori för förståelse av övningar och träningssätt.

Agility fortsättningskurs:

Detta är en kurs för er som har gått nybörjarkursen.

Syfte: här är det tänkt att vi ska jobba vidare med det vi har lärt oss så att hundarna får bättre hindersäkerhet och förarna bättre handling.

Innehåll: vi varvar olika övningar för att fördjupa samarbetet mellan hund och förare, jobbar mer med handling och att få hundarna att jobba självständigt.
Tävlingskurs agility:

 

Detta är en kurs för dig som tävlar klass 2-3 eller har som mål med din träning att nå dit.

Innehåll: På kursen kommer vi träna på längre kombinationer/banor där vi utvecklar er handling. Till största del praktik, eventuell teori kommer ske på plan i samband med de praktiska övningarna.


Förkunskaper: Hunden måste ha tävlat. Är du osäker om kursen är på rätt nivå för dig är du mer än välkommen att rådgöra med instruktörernaAgility fortsättningskurs tävlingsinriktad:

Detta är en kurs för ekipage som gått fortsättningskursen och vill vidareutveckla sina agilitykunskaper. Kursen passar både dig som vill träna för aktivering och dig som har tävling som mål eller redan är i gång med att tävla i klass 1-2.

Innehåll: vi kommer köra på både kortare och längre kombinationer/banor där vi utvecklar er handling. Till största del praktik, teori kommer ske på plan i samband med de praktiska övningarna.

Förkunskaper: Hunden ska vara trygg och säker på agilityplanen och klara av att utföra alla agilityhinder (Slalom undantaget). Hunden bör klara av att träna på övningar med 10-12 hinder. Kortfattat ska ekipaget ha gått fortsättningskursen och vara redo att träna vidare på nästa nivå. Är du osäker om kursen är på rätt nivå för dig är du mer än välkommen att rådgöra med instruktören.Agility tävlingskurs - Fokus banträning:Detta är en kurs för ekipage som är igång och tävlar och vill utveckla sig. 
Fokus på att sätta nollan. 

Innehåll: Banträning med fokus på att sätta nollan. Banvandring med genomgång och analys av banan för att sedan köra banan och jobba för att sätta nollan. Vägval, olika handlingsalternativ, lära känna sina styrkor och vart på banan du som förare behöver placera dig. Nivå på banor/övningar klass 2-3. 

Förkunskaper: Tidigare tävlingserfarenhet som förare. 

Rallylydnad:

Rallylydnad är en ganska ny tränings-och tävlingsform. Det finns fyra klasser i rallylydnad – nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad- och mästarklass, där svårighetsgraden ökar för varje klass. Du och din hund lär er olika lydnadsmoment under lite friare former än vanlig lydnad. I varje klass finns ett antal skyltar som talar om vad de olika momenten innebär och hur de ska utföras. Du har hunden i koppel i nybörjarkursen. I fortsättningskursen är hunden okopplad.

För att gå nybörjarkurs i rallylydnad måste du kunna jobba med din hund på vänster sida. Hunden ska kunna sitta och ligga. 
För att gå rallylydnad fortsättning måste du kunna nybörjarskyltarna. Din hund ska kunna fungera lös med andra hundar runt omkring.Trix och aktiveringskurs:

Detta är en kurs som vänder sig till dig som vill lära sig hur man aktiverar sin hund i vardagen och hur man tränar in roliga trix och konster. Vi kommer bla. att gå igenom hur man aktiverar hunden på promenaden och innomhus samt trix som tex. snurra, benslalom, buga och rulla runt. Vi jobbar endast med positiv förstärkning, och med mycket belöningar! Hunden ska vara minst 8 månader och kunna fokusera på dig även bland andra hundar. Det är en fördel, men inget krav, om hunden kan vara lös.

 

Kontakt- och belöningskurs:


Kontakt är den viktigaste byggstenen i all hundträning. På denna kort-kurs lär du dig hur du kan få en bättre relation och kontakt med din hund både under träning och i vardagslivet. Vi kommer också gå igenom hur du kan använda olika sorters belöningar och belöningsplacering för att snabba på inlärningen ännu mer. Kursen vänder sig åt såväl valpar som vuxna hundar och det behövs inga förkunskaper.

VT Kurs  Grundläggande för IGP Träning

Grundläggande Lydnads och Miljöprov för deltagande i IGP Prov

För att starta på ett IGP-prov ska hunden ha blivit godkänd på ett BH/VT (BH-prov) (Behörighetsprov). BH/VT-provet består av en lydnadsdel och en trafikdel.

Kursen kommer innehålla träning och genomgång av de moment som ingår i provet.
Moment i lydnanden är  linförighet,  fritt följ, sättande under march, platsläggning med inkallning, platsliggning med störning.
När det gäller trafikdelen så kan de variera från prov till prov då de kan ändras av domaren för att anpassas till de lokala förhållandena. De förslag som är angivna i regelboken är olika typ av möten, såsom möte med en grupp personer, bil, cykel, andra hundar osv.
Mer om detta går att läsa på SBK:s hemsida under tävlingar/prov - IGP - Tävling och regler bla sid 35-36. 

Ålder på hunden 8 månader och uppåt för att deltaga på kursen.
Vi har även träningsgrupper i SPÅR, SÖK, RALYLYDNAD och AGILITY
Gäller medlemmar i Ystads BK, intresseanmälan sker hos respektive grupp för vidare information.

Information om medlemskap i Ystads Brukshundklubb hittar du under Medlem