Kurser 2022

Vad kul att just du tittar förbi här på vår kurssida.

SENASTE NYTT / INFO KURSER
Vår kursverksamhet bedrivs till största delen mellan mars-oktober. Planeringen av vårens kurser kommer dra igång i februari 2023, fram tills dess har vi inte möjlighet att svara på frågor som rör vårens kurser eftersom de helt enkelt inte är planerad än. Vi kommer ut med information här på sidan så fort vi har nyheter på gång.

Håll koll här på hemsidan med jämna mellanrum om vi i höst / vinter hittar på andra aktivteter som passar årstiden. Vi lägger även ut på YBK:s Facebook sida, så gilla oss där så du får notiser från oss.

INFO OM YBK
YBK drivs av ideella krafter och det är duktiga erfarna medlemmar som genom åren har utbildat sig till instruktörer via SBK och på sin fritid håller kurser. Just nu är det en liten skara instruktör vi på YBK har och det varierar år från år och säsong till säsong vilka instruktörer som är tillgängliga och har möjlighet att hålla kurs. Klubbens verksamhet i övrigt drivs ideellt i allt från kursadministration, styrelsearbete, underhåll av stuga/träningsplaner mm

BRA ATT VETA INFO

* YBK samarbetar med Studiefrämjandet som administrerar mycket kring våra kurser
Anmälan till kurser sker via denna sida där vi lägger ut en anmälningslänk. Ingen anmälan via mail el telefon. * våra träningsplaner är utomhus, således hålls även våra kurser utomhus.

* Medlemskap tecknas EFTER att du fått en bekräftad plats på en kurs.

* Antalet lediga platser till en kurs uppdateras här på sidan ca 1 gng i veckan. Studiefrämjandet
  är öppet kontorstid vardagar, därför sker inga uppdateringa på antalet platser på deras sida under tex helger. Vi gör vårt bästa för att uppdatera så regelbundet det går.

* OBS håll reglebundet koll på din emails skräppost så du inte missar infomail från oss om du gjort en anmälan eller intresseanmälan. Det händer tyvärr att mailprogram skickar våra mail till skräpposten

Sidan uppdaterad 2023-02-22

KURSER
Kurs Kurspris Kursdatum Tid Instruktör Antal tillfälle Antal deltagare Övrigt
Intresseanmälan
brukslydnad
1070 kr + medlemskap   Ej klart 18:30-20:30 Inger Artberger
Yvonne Artberger  
6 8-10 Se kursbeskrivning genom att klicka HÄR
 
Valpkurs
Anmäl här
1070 kr + medlemskap 29/3  5/4  12/4  26/4  3/5  10/5       
18:30 – 20.00
Viktoria Lundh Sofie Fors  
6 12 För vaccinerade valpar från 12 v – ca 8-9 mån
Valpkurs dagtid
FULL
1070 kr + medlemskap   1/3 8/3 15/3 22/3 29/3 5/4      12:00-13:30 Jessica Olofsson 6 8 För valpar från 12 v – ca 8-9 mån
 
Vardagslydnad
Anmäl här
1070 kr + medlemskap 12/4  19/4  26/4  3/5  17/5  24/5       

18.00 – 19.30 Jessica Olofsson 6 8 Se kursbeskrivning via anmälningslänken   
Valpaktivering
Anmäl här
400 kr + medlemskap  
 
11/3  25/3  8/4  1/5  6/5     
     
10 – 11.30

Emma Håkansson 5 10 För vaccinerade valpar från 13 v – ca 6 mån
Vardagslydnad
FULL
1070 kr + medlemskap  
1/3 8/3 15/3 22/3 29/3 5/4      10:00-11:30 Jessica Olofsson 6 8 Se kursbeskrivning via anmälningslänken   
Vardagslydnad fortsättning
FULL
1070 kr + medlemskap 3/3 10/3 17/3 24/3 31/3 14/4      10:00-11:30 Jessica Olofsson 6 8 Se kursbeskrivning via anmälningslänken   
 
Agility nybörjarkurs
Full
Anmäl till reservplats här 
1360 kr + medlemskap   27/3  30/3 3/4 6/4 13/4  17/4  20/4  27/4      18:15-20:30 Gerd Roos
Medhjälpare: Lotta Wickman,
Christina Lorang Ahlström
8 9

Inträdestest måndag 20/3 klockan 18:15
Hunden ska vara 1 år och kunna jobba lös.
Mer info finns på Studiefrämjandets sida, klicka på anmäla så
kommer du dit.  

 


Kursbeskrivningar

Generella krav:

Hunden skall vara id-märkt med tatuering eller microchips.
Hund skall vara vaccinerad mot valpsjuka.

Anmälan till kurser skall vara studiefrämjandet tillhanda senast en månad innan kursstart. Anmälningsavgiften skall vara inbetald senast 14 dagar före kursstart till Ystads Brukshundklubb.

Valpkurs:
För vaccinerade valpar från 12 veckors ålder till ca 8-9 månader

Syfte & Innehåll: Att du som nybliven valpägare får grundläggande kunskaper i att uppfostra och träna din hund. Vi går igenom saker som belöningar och belöningsträning och vikten av samt hur du skapar en bra relation till din hund. Du får grundläggande miljöträning och socialisering och påbörjar inlärningen av grundläggande vardagslydnad såsom gå fint i koppel, passitivitet, kontakt, komma på inkallning, sitt/ligg, förbudsträning mm. 
Vårt mål är att skapa en stabil grund för dig och din hund som du kommer ha nytta av i vardagen samt om du vill träna vidare någon hundsport


Unghundskurs:

Vänder sig till dig som inte gått valpkurs eller vill ytterligare en gång fördjupa dig i unghunden. Hunden skall vara mellan 6 månader och ett år.

Syfte: Att skapa en god kontakt och ett bra ledarskap samt en god grund för hundens vardagslydnad. Lära hunden hur det lönar sig att vara uppmärksam på föraren och grunderna i god hundhållning.
 
Innehåll: Gå igenom hur vi tränar hund i kontakt, olika belöningssystem,  hur vi lär hunden följa föraren, inkallning, sitt, avslappningsövningar samt vardagslydnad. Varje förare och hund kommer att arbeta utifrån sina egna målsättningar.


Vardagslydnadskurs:

Vardagslydnad är en kurs som vänder sig till dig och din hund som är över 6 månader. Vi ser gärna att du gått kurs tidigare med din hund men det är inget krav.

Syftet med kursen är att ge dig förutsättningar att skapa en bra relation med din hund och utveckla ett bra ledarskap. En bra kontakt mellan hund och förare, ger en uppmärksam hund och förutsättningar för en bra vardagslydnad. 

På kursen går vi igenom kontaktövningar och belöningssystem. Vi tränar bland annat inkallning, sitta/sitta kvar, ligga/ligga kvar, gå fint i koppel – allt för att du och din hund ska utveckla en trivsam tillvaro tillsammans.


Agility nybörjarkurs:

Denna kurs vänder sig till dig som vill lära dig och hunden agility på ett fartfyllt och roligt sätt. Du bör ha gått någon kurs tidigare (t ex unghunds- eller allmänlydnadskurs) och ska ha bra inkallning på din hund då vi jobbar med hundarna lösa och med störning. Det är fördelaktigt om ni har en grund för inkallning, kvarstannande och förarfokus då detta är något som blir en del av de agilityövningar som förekommer under kursens gång. Vi jobbar enbart med belöningsbaserad träning och positiva förstärkningar.

Hunden ska också ha fyllt ett år och  kunna jobba lös med andra hundar som störning i närheten. 

Syfte: att ge er grunderna för ett roligt samarbete i agility.

Innehåll: kursen innehåller mest praktik men även en del teori för förståelse av övningar och träningssätt.

Agility fortsättningskurs:

Detta är en kurs för er som har gått nybörjarkursen.

Syfte: här är det tänkt att vi ska jobba vidare med det vi har lärt oss så att hundarna får bättre hindersäkerhet och förarna bättre handling.

Innehåll: vi varvar olika övningar för att fördjupa samarbetet mellan hund och förare, jobbar mer med handling och att få hundarna att jobba självständigt.
Rallylydnad:

Rallylydnad är en ganska ny tränings-och tävlingsform. Det finns fyra klasser i rallylydnad – nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad- och mästarklass, där svårighetsgraden ökar för varje klass. Du och din hund lär er olika lydnadsmoment under lite friare former än vanlig lydnad. I varje klass finns ett antal skyltar som talar om vad de olika momenten innebär och hur de ska utföras. Du har hunden i koppel i nybörjarkursen. I fortsättningskursen är hunden okopplad.

För att gå nybörjarkurs i rallylydnad måste du kunna jobba med din hund på vänster sida. Hunden ska kunna sitta och ligga. 
För att gå rallylydnad fortsättning måste du kunna nybörjarskyltarna. Din hund ska kunna fungera lös med andra hundar runt omkring.En rolig aktivitet för hundar i olika åldrar!

Hoopers är en ny typ av aktivering utan hinder och hopp som bygger på teamwork på avstånd.
Hunden ska springa genom bågar, runda tunnor och staket och springa genom korta tunnlar. 
Det är skonsamt för hunden då det inte får förekomma skarpa svängar utan banorna ska innehålla mjuka runda böjar. En positiv, rolig men skonsam utmaning för både dig och hunden!

Kurser kan ges på olika nivåer. Nivå, ålder på hund samt andra förkunskaper anges i samband med
kursanmälan.

Vi har även träningsgrupper i SPÅR, SÖK, RALYLYDNAD och AGILITY
Gäller medlemmar i Ystads BK, intresseanmälan sker hos respektive grupp för vidare information.

Information om medlemskap i Ystads Brukshundklubb hittar du under Medlem