NOSEWORK/SPECIALSÖK

Nosework startade i Kalifornien år 2006 av tre professionella hundtränare som dagligen jobbade med att träna specialsökhundar som bomb- och narkotikahundar. De tyckte att även sällskapshundar skulle kunna ha denna typ av träning och praktiskt löstes det med eteriska oljor istället för narkotikaklassade preparat och sprängämnen. I Sverige används hydrolat istället för oljor då oljorna kan vara skadliga för hunden.

Nosework/specialsök passar ALLA hundar oavsett ras, storlek, temperament eller grad av arbetslust. Det passar även för alla förare då man inte behöver kunna gå långa sträckor i skog och mark och man behöver inte heller kunna röra sig snabbt och med snabba förflyttningar. Nosework bygger på hundens självständighet i nosarbetet och samspelet mellan hund och förare och någon avancerad lydnadsträning behövs därför inte. Träningsformen passar för alla vare sig man är tävlingsintresserad eller inte, eftersom man i princip kan lära hunden söka efter vilken doft som helst.
Nosework är en mycket bra stimulering där hunden brukar vara både trött och nöjd efteråt. 
I nosework ska hunden kunna känna igen och urskilja tre specifika dofter – eukalyptus, lagerblad och lavendel. Dofterna ska hunden kunna hitta inomhus, utomhus, i olika typer av behållare och på fordon. Nosework är officiell tävlingsgren från och med 1 januari 2017.
Skillnaden mellan nosework och specialsök är dels dofterna, men även att i nosework är det en fördel att hunden söker snabbt medan i specialsök prioriteras ett noggrant och grundligt sökarbete.

Vi har en träningsgrupp som träffas sista tisdagen i månaden kl 18.30. Ibland träffas vi vid andra tillfällen, då håller vi kontakt genom vår Facebookgrupp.
Kontaktpeson: Christin Jonazon, tel. 0705-165726.
Mail: c.jonazon@gmail.com