Agility

OM AGILITY

Att träna agility är ett spännande äventyr för både dig och din hund. När man tränar agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Mest av allt skall man ha riktigt roligt med sin hund!

Hinderbanan kan bestå av klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen men även olika typer av hopphinder så som mur, däck, långhopp samt att springa genom tunnlar och utföra en 12 pinnars slalom

UPPLEVELSE AV AGILITY

Agility bygger upp ett gott samarbete mellan hund och förare. Det är en träning som blandar explosivitet, hastighet och precision. Det gäller att hitta en kommunikation som passar just dig och din hund, det finns många olika sätt att visa hunden runt en bana. Om du inte är så snabb själv kan du lära hunden att bli duktig på distansarbete och röstkommandon. Gillar du att springa själv finns alla möjligheter att försöka ligga före hunden och visa vägen med kroppen.


TRÄNA AGILITY

Agilityträning ska vara roligt och det ska finnas en vilja hos hunden att jobba tillsammans med dig - ett träningspass ska vara fylld med massor av belöningar! Hunden behöver jobba lös, dvs utan koppel och halsband så vill du komma igång med agilityträning är det bra att ha tränat detta innan i din vardagslydnad så hunden klarar att jobba lös tillsammans med dig. På kurser och i träningsgrupper är det ofta andra hundar som tränar samtidigt så att träna din hund att ha kontakt med dig i olika miljöer och med olika sorters störningar är bra förkunskap.

Viktigt att tänka på att agilityträning är fysiskt krävande för din hund och att det förekommer skaderisker om hunden utför hindren på fel sätt. Därför är det viktigt att du som förare har kunskap om hur de olika hindertyperna tränas in, tex genom att gå kurs, läsa agilitylitteratur mm.

VILKA HUNDAR KAN TRÄNA AGILITY

I princip alla hundar kan vara med och träna och lära sig agility men det är en fysiskt krävande hundsport så varje ras får jobba utifrån sina fysiska förutsättningar. Viktigt att vara försiktig men unga hundar och anpassa träningen efter både ålder och fysik på din hund. För att gå agilitykurs hos oss på YBK behöver hunden vara 1 år.

INFORMATION FÖR DIG SOM VILL TÄVLA I AGILITY

Agility är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader..

På agilitytävlingar brukar man springa agilityklass och hoppklass. Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. Varje balanshinder har kontaktfält som hunden måste sätta minst en tass på. På de flesta tävlingar har man både agilityklass och hoppklass. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom (12 pinnar) och tunnel. När man tävlar i agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt.

AGILITY - TÄVLINGAR & MÄSTERSKAP

Inom svensk agility har vi fem olika storleksklasser: XS, Small, Medium, Large och XL. Det finns tre officiella klasser. klass 1, 2 och 3. Man börjar i klass 1 och om man är riktigt duktig kan man ta sig upp till klass 3, den svåraste klassen. På officiella tävlingar kan hunden erövra resultat som kvalificerar för uppflyttning och agilitydiplom. Tävlar man i klass 3 kan hunden även få certifikat och bli agility champion och även få resultat som är SM-kvalificerande.

LÄS MER OM ATT TÄVLA I AGILITY genom att KLICKA HÄR

AGIDA / Agilitydata - TÄVLINGSKALENDER / ANMÄLA TILL TÄVLING hittar du genom att KLICKA HÄR

YBKs tävlingar hittar du genom att KLICKA HÄR

REGLER hittar du genom att KLICKA HÄR

TRÄNA AGILITY på YBK
YBK har olika träningsgrupper i agility som är igång utomhus mellan mars och oktober. Kontaktperson till de olika grupperna
hittar du i fliken träningsgrupper som ligger under Kurser / Aktiviteter KLICKA HÄR så kommer du dit. Där kan du maila in en intresseanmälan till den grupp du är intresserad av.BLÅBÄRSTÄVLING - lördag 29 juni - du hittar info genom att klicka här
RESULTAT
Blåbär & Slåbär Klass A - Klicka här
Blåbär & Slåbär Klass B - Klicka här

Inbjudan vårens tävlingar
Inbjudan höstens tävlingar
Regler

Resultat
Veberöd 23 maj - Agilityklass
Sjöbo 27 juni - Hoppklass
Ystad 18 juli - Agilityklass
Sjöbo 22 aug - Hoppklass
Veberöd 19 sept - Agilityklass
Ystad 10 okt - Hoppklass

Slutresultat efter 6 tävlingar

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.