Sök

OM SÖK

I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

UPPLEVELSE AV SÖK

Att träna sök är mycket socialt, man är ofta ett gäng som har mycket trevligt tillsammans och hjälps åt att vara figurant åt varandras hundar.

TRÄNING I SÖK

En bra förutsättning är att hunden ska vara tillgänglig och tycka om att ta kontakt med främmande människor. Den ska kunna jobba självständigt samtidigt som hunden okopplad ska följa sin förares dirigering.

FÖRUTSÄTTNINGAR ATT TRÄNA SÖK

Det finns olika sätt att lära in och träna sök. Hunden markerar hittad figurant antingen genom att bli kvar och skälla vid figuranten eller genom att i munnen ta en markeringsrulle, som hänger i halsbandet, och återvända till sin förare. När ni tränar sök behöver det vara flera ekipage så att alla kan hjälpas åt att gömma sig som figurant.

VILKA HUNDAR KAN TRÄNA SÖK

I princip alla hundar kan vara med och träna. De allra minsta hundarna kanske kan ha svårt att jobba i snårig och svårtillgänglig terrräng

INFORMATION FÖR DIG SOM VILL TÄVLA I BRUKSPROV med specialmomentet SÖK

Sök tillhör tävlingsgrenen bruksprov. Alla registrerade hundar i SKK får tävla i bruksprov. Det finns några specialbestämmelser avseende villkor för deltagande och dessa kan man läsa om i reglerna. I bruksprov prövas hunden i både ett lydnadsmoment och ett specialmoment. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.
Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov, alla ekipage måste genomföra det.

Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment, som ingår i bruksprov. (Spår, sök, skydd, rapport, patrull bruks), Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra

SÖK - TÄVLINGAR & MÄSTERSKAP

I bruksproven där söket ingår kan man tävla i klasser: appellklass, lägre klass, högre klass och elitklass. I elitklassen tävlar du för att få certifikat. När du har tre certifikat kan hunden bli sökprovschampion, SE SöCh. Går det riktigt bra finns chans att tävla i SM.

LÄS MER OM ATT TÄVLA I BRUKSGRENAR genom att KLICKA HÄR

SBK TÄVLING - TÄVLINGSKALENDER / ANMÄLA TILL TÄVLING hittar du genom att KLICKA HÄR

YBKs tävlingar hittar du genom att KLICKA HÄR

REGLER hittar du genom att KLICKA HÄR

TRÄNA SÖK på YBK
YBK har olika träningsgrupper i Sök. Kontaktperson till de olika grupperna hittar du i fliken träningsgrupper som ligger under Kurser / Aktiviteter KLICKA HÄR så kommer du dit. Där kan du maila in en intresseanmälan till den grupp du är intresserad av.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.