Spår

OM SPÅR

Spår går ut på att en hund, kopplad i spårlina till föraren, följer en markbunden vittring av en människa. I spåret är träpinnar utlagda som hunden ska markera eller ta upp och lämna till föraren.

UPPLEVELSE AV SPÅR

Hundar tycker vanligtvis att det är intressant att följa spårvittring. Hunden kopplar då på sina ursprungliga instinkter som handlar om att spåra efter ett byta som kan ge den föda. Som förare är det spännande att följa efter en spårhund. Du inser vilket fantastiskt luktsinne hunden har. Stoppar du själv näsan i backen känner du ingenting av spårdoften. Hunden kan tränas att följa spår som är 10-20 timmar gamla, allt beroende på väderförhållanden och rutin.

TRÄNING I SPÅR

En hund som spårtränas övar upp sin koncentrationsförmåga. Hunden tränar samtidigt sin kropp och sina muskler på ett funktionellt sätt. Som förare blir du skicklig på att läsa hundens beteende. Ett spår påverkas av väder, vind, tid, andra djur och människor som rör sig, vilket skapar svårigheter för hunden och då krävs det att föraren kan läsa hunden för att se när den går rätt och när den kanske väljer att följa ett annat spår.

En viktig sak att komma ihåg, är att du själv aldrig kan överta jobbet att spåra. Det handlar om att lita på hunden och lugnt följa efter.

FÖRUTSÄTTNINGAR ATT TRÄNA SPÅR

En hund som ska tränas till att bli en spårhund, behöver ha ett medfött intresse för sin uppgift vilket de flesta hundar har. Samtidigt så behöver det finnas ett verkligt skäl till varför hunden ska följa ett specifikt spår, den är ju omgiven av massor av spår hela tiden. Det kräver att hunden motiveras att följa spåret för att i dess ände hitta något som är värdefullt. Det kan vara en leksak som den gillar, det kan vara en skål med mat, några köttbullar, en människa, eller vad som intresserar.

Som förare behöver du vara lugn och verkligt intresserad av att följa den spårande hunden. Om föraren tycker att det är tråkigt, så kommer hunden också att tycka att det är trist. Spårarbete är som all annan träning ett samarbete som bygger på ömsesidig glädje

VILKA HUNDAR KAN TRÄNA SPÅR
Alla hundar kan lära sig att spåra, sedan är vissa hundar mer talangfulla än andra.

KLICKA HÄR för lite TIPS kring att träna spår

INFORMATION FÖR DIG SOM VILL TÄVLA I BRUKSPROV med specialmomentet SPÅR

Spårarbete tillhör tävlingsgrenen bruksprov. Alla registrerade hundar i SKK får tävla i bruksprov.
I bruksprov prövas hunden i både ett lydnadsmoment och ett specialmoment. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.
Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov, alla ekipage måste genomföra det.

Utöver lydnadsmomentet ska alla ekipage genomföra ett av fem specialmoment, som ingår i bruksprov. (Spår, sök, skydd, rapport, patrull bruks), Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra.

SPÅR - TÄVLINGAR & MÄSTERSKAP

Inom bruksprov spår finns det fyra klasser som du tävlar i, appell-, lägre-, högre- och elitklass. I elitklassen tävlar du för att få certifikat. När du har tre certifikat blir hunden spårhundschampion. Går det riktigt bra finns chans att tävla i SM.

LÄS MER OM ATT TÄVLA I BRUKSGRENAR genom att KLICKA HÄR

SBK TÄVLING - TÄVLINGSKALENDER / ANMÄLA TILL TÄVLING hittar du genom att KLICKA HÄR

YBKs tävlingar hittar du genom att KLICKA HÄR

REGLER hittar du genom att KLICKA HÄR

TRÄNA SPÅR på YBK
YBK har olika träningsgrupper i spår både med intriktning tävling och spår som aktivitet. Kontaktperson till de olika grupperna
hittar du i fliken träningsgrupper som ligger under Kurser / Aktiviteter KLICKA HÄR så kommer du dit. Där kan du maila in en intresseanmälan till den grupp du är intresserad av.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.