Lydnad

OM LYDNAD

I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund..

UPPLEVELSE AV LYDNAD

Lydnad är någonting viktigt för hunden och dess möjlighet till frihet och utveckling. Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Ekipage som gillar tävlingslydnad gillar utmaningar och att få se sin förmåga prövas i hur långt de kan nå.

Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning.


TRÄNING I LYDNAD

För att bli framgångsrik i lydnad krävs lyhördhet och kunskap om olika inlärningsmetoder och träningssätt. Innan den egentliga träningen börjar för ett moment bör du se till att ha ett gott samarbete med din hund.

Samarbete tränar du bäst genom lek och enklare övningar både utom- och inomhus. Hunden bör ha en förväntan på att det kan hända roliga saker tillsammans med dig. Hunden kan lära sig att om den gör bra saker så får den uppmärksamhet och belöning redan innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete desto bättre förutsättning för lydnad.


FÖRUTSÄTTNINGAR ATT TRÄNA LYDNAD

För att bli framgångsrik i lydnad krävs lyhördhet och kunskap om olika inlärningsmetoder och träningssätt. Innan den egentliga träningen börjar för ett moment bör du se till att ha ett gott samarbete med din hund.

Samarbete tränar du bäst genom lek och enklare övningar både utom- och inomhus. Hunden bör ha en förväntan på att det kan hända roliga saker tillsammans med dig. Hunden kan lära sig att om den gör bra saker så får den uppmärksamhet och belöning redan innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete desto bättre förutsättning för lydnad.INFORMATION FÖR DIG SOM VILL TÄVLA I LYDNAD

Tävlingar i lydnad är öppna för alla hundar, vilket även innebär oregistrerade och kryptochida hundar. Oregistrerade hundar ska ha tävlingslicens från Svenska Kennelklubben. För deltagande i lydnad krävs att hunden uppnått 10 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfälletLYDNAD - TÄVLINGAR & MÄSTERSKAP

I lydnad tävlar man i fyra klasser, startklass, klass 1, 2 och 3. Du kan tävla för att uppnå olika titlar så kallade diplom i respektive klass. Registrerade hundar kan tävla sig till ett championat, det får man när ekipaget tagit tre 1:a pris på officiella tävlingar i klass 3. Oregistrerade hundar med samma tävlingsresultat får ett diplom i klass 3. Svenskt mästerskap arrangeras i lydnad för dem som kvalat sig dit

LÄS MER OM ATT TÄVLA I LYDNAD genom att KLICKA HÄR

SBK TÄVLING - TÄVLINGSKALENDER / ANMÄLA TILL TÄVLING hittar du genom att KLICKA HÄR

REGLER hittar du genom att KLICKA HÄR

YBK arrangerar för tillfället inga lydnadstävlingar.

TRÄNA LYDNAD på YBK
YBK har olika träningsgrupper i lydnad-. Kontaktperson till de olika grupperna hittar du i fliken träningsgrupper som ligger under Kurser / Aktiviteter KLICKA HÄR så kommer du dit. Där kan du maila in en intresseanmälan till den grupp du är intresserad av.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.