Rallylydnad

OM RALLYLYDNAD

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", dvs förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Det är från 12 och i den högsta klassen upp till 20 moment man utför. Banorna ser olika ut varje gång.

UPPLEVELSE AV RALLYLYDNAD

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad.

TRÄNA RALLYLYDNAD

För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Den ska även ha god kontakt med sin förare. Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.

Föraren behöver lära sig de olika skyltarna för att kunna träna momenten med sin hund. Man fortsätter sedan med korta enkla banor och försvårar undan för undan. Och all träning ska upplevas som rolig för både hund och förare. Belöningarna ska dugga tätt

KOMBINERA RALLYLYDNAD MED ANNAT

Rallylydnadsträning förbättrar samarbetet och glädjen. Sporten passar tillsammans med många andra grenar. Många moment i rallylydnad har man glädje av även i lydnadsklasserna. Hundar som tränats i freestyle eller agility har ofta god hjälp av att de är vana att samarbeta på båda sidorna om föraren.

VILKA HUNDAR KAN TRÄNA SPÅR
Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är "pensionerade" i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.

INFORMATION FÖR DIG SOM VILL TÄVLA I RALLYLYDNAD

Alla raser och blandraser får tävla, även löptikar. Dock inte hundar som är sjuka eller skadade.

RALLYLYDNAD - TÄVLINGAR & MÄSTERSKAP

Inom rallylydnad finns det fyra klasser som du tävlar i - Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass. I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden och man utför övningarna i vänsterhandling (hunden är på förarens vänstra sida), vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir svårare och flera moment. Då ska även moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

I rallylydnad kan man ta diplom i varje klass. Diplomen får man när man har uppnått minst tre kvalificerande resultat i en klass på officiella tävlingar. Ansökan om dessa diplom sker direkt till Svenska Kennelklubben (www.skk.se). På deras hemsida finner man en blankett för ansökan.

Registrerade hundar kan tävla sig till ett championat. Det får man när man tagit tre certifikat på officiell tävling i mästarklass. Oregistrerade hundar med samma tävlingsresultat får ett diplom i mästarklass.

Svenska mästerskap arrangeras årligen genom SBK. Även nordiska mästerskap arrangeras i sporten.

LÄS MER OM ATT TÄVLA I RALLYLYDNAD genom att KLICKA HÄR

SBK TÄVLING - TÄVLINGSKALENDER / ANMÄLA TILL TÄVLING hittar du genom att KLICKA HÄR

YBKs tävlingar hittar du genom att KLICKA HÄR

REGLER hittar du genom att KLICKA HÄR

TRÄNA RALLYLYDNAD på YBK

det brukar finnas övningar uppe på klubben som det går att träna på.
Kika gärna in i vår Facebook grupp som du hittar genom att KLICKA HÄR

YBK har olika träningsgrupper i spår både med intriktning tävling och spår som aktivitet. Kontaktperson till de olika grupperna
hittar du i fliken träningsgrupper som ligger under Kurser / Aktiviteter KLICKA HÄR så kommer du dit. Där kan du maila in en intresseanmälan till den grupp du är intresserad av.